Masline

Oblica

Maslina sorte Oblica je naša najrasprostranjenija sorta masline, zastupljena u proizvodnji preko 60%. Nalazimo ju u nasadima od Istre do Dubrovnika, preko otoka sve do Dalmatinske Zagore. Podnosi posolicu. Zimi podnosi temperature do -10°C. Formira bujna stabla gustih loptastih oblika krošnji. Plod je krupan ovalnog oblika, prosječne mase 5-10 grama i sadržaja ulja 10-20%. Oblica je sorta koja ima dvojaku namjenu, može se prerađivati u ulje, a zbog veličine ploda može se koristiti i za konzerviranje. Budući da nije samooplodna potrebni su joj oprašivači (Ascolana tenera, Levantinka) u omjeru 1:10.
U ponudi imamo dvogodišnje, trogodišnje, četverogodišnje i višegodišnje masline.

Leccino

Maslina sorte Leccino je najviše zastupljena talijanska sorta u našem uzgoju. Vrlo je vrijedna uljna sorta porijeklom iz Toscane. Dosta je otporna na niske temperature, literatura spominje čak do -10°C.
Plodovi su dosta veliki i mesnati, mase do 4 grama, a sadržaj ulja je 22%. Rađa obilno i redovito, te rano ulazi u produktivnu dob. Izvrstan oprašivač joj je Pendolino.
Zbog svojih izvrsnih svojstava preporučamo ovu vrlo vrijednu sortu u svim maslinicima sa čak 50% zastupljenosti.
U ponudi imamo dvogodišnje i trogodišnje masline.

Lastovka

Maslina sorte Lastovka je autohtona uljna sorta masline koja se uzgaja u srednjoj i južnoj Dalmaciji i na Korčuli. Dobro podnosi visoke temperature i sušu, manje je otporna na niske temperature, voli toplije i zaštićene položaje.
Rano dolazi u punu rodnost, te rađa obilno i redovito. Plod je manje krupnoće od Oblice, mase oko 3 grama, te ima sadržaj ulja do 22%.
U ponudi imamo dvogodišnje i trogodišnje masline.

Coratino

Maslina sorte Coratino je cijenjena uljna sorta porijeklom iz Italije. Jako i obilno rađa, pa ponekad ima vidno više plodova nego listova.
Pogodna je za strojnu berbu. Rano ulazi u produktivnu dob, te je zabilježeno do 70 kg ploda po stablu u prvih 5 godina uzgoja. Kao oprašivač koristi se Pendolino. Plod je mase do 5 grama sa sadržajem ulja 27%.U ponudi imamo dvogodišnje i trogodišnje masline.

Pendolino

Maslina sorte Pendolino je talijanska sorta jako dekorativnog izgleda krošnje zbog povijenih grana. Rađa obilno i redovito, ima nešto sitniji plod mase do 2 grama i sadržaj ulja 20-22%. U maslinicima bi trebala biti zastupljena sa najmanje 10%.
Izvrstan je oprašivač Leccinu i još nekim sortama. Zanimljivo je da Oblica redovitije rađa ako je Pendolino u masliniku. Daje izvrsno ulje voćnog mirisa.
Smatramo je vrlo vrijednom uljnom sortom koja je ekonomski vrlo isplativa te pogodna za strojnu berbu.

Cipressino

Maslina sorte Cipressino je talijanska sorta masline. Ima stablo bujnog i brzog rasta. Krošnja joj je gusta. Plodovi su jajoliko okruglog oblika, srednje veličine. Otporna je na posolicu i vjetar. Rodnost je dobra i redovna. Nije samooplodna, a dobar oprašivač je sorta Pendolino.